2013. május 23., csütörtök

Duguláselhárítás bóraxal

A bórax, más néven nátrium-tetraborát, már 4 ezer éve ismert tisztítószer. A médiából ömlő reklámhadjárat sikeresen elfeledtette velünk ezt a természetes anyagot, pedig nemcsak ipari, hanem háztartási felhasználásra alkalmas. Mivel már kis mennyiségben is mérgező, élelmiszerektől, gyerekektől tartsuk távol.
A bóraxnak számos olyan kémiai tulajdonsága van, ami remek tisztítószerré teszi. A bórax és más borátok a víz molekulák hidrogén-peroxiddá alakításával tisztítanak és fehérítenek. A kémiai reakció  még kedvezőbben megy végbe  melegebb vízben. A bórax pH-értéke nagyjából 9,5, tehát alapoldatot képez vízben, növelve a fehérítők és más tisztítók hatékonyságát.
Könnyedén eltávolítható vele a penész, vagy a makacs foltok a szövetekből, szőnyegekből, egyéb textilekből. Ezen felül a WC kagyló tisztántartásához, vagy dugulás elhárításhoz is remekül beválik. Arról már nem is beszélve, hogy egy ½ kg-os csomag körülbelül 300 Ft-ba kerül.

Recept:
Tegyünk egy tölcsért a lefolyóba, öntsünk bele 1/2 pohár bóraxot és 2 pohár forró vizet. Negyedórát hagyjuk dolgozni a szert, majd öblítsük le forró vízzel.
Ha szükséges, ismételjük meg a műveletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése