2013. május 21., kedd

Duguláselhárítás bontás nélkül

A legjobb módszerek házilag


Akárcsak a legtöbb esetben, a duguláselhárítás esetén is a legjobb módszer a megelőzés.
De mi okozza a dugulást?
A fürdőszobában elsősorban a hajmosáskor kihullott hajszálak, a tusfürdő és szappan okozta
Lerakódások a csőben
lerakódások, de akár a vízkő is okozhatja a dugulást. A konyhában nyilvánvalóan az ételmaradékok, a zsír és olaj okozhatja a lefolyó eldugulását. Hiába gondolnánk, hogy a reklámokban oly ígéretesnek tűnő zsíroldó mosogatószerek a csövekben is feloldják a zsírt, de valójában ez nem így van. Ha nem tisztítjuk ki időről időre a lefolyócsöveket, akkor bizony szembe fogunk kerülni egy csúnya dugulással, de ekkor már nem kerülhetjük el szakember beavatkozását, s mint tudjuk, a duguláselhárítás nem olcsó mulatság. Legrosszabb esetben akár bontani is kell a vezetékhez. De miért ölnénk magunkat ekkora költségekbe, amikor a duguláselhárítás bontás nélkül is megoldható, akár házilag? Nem, nem a lefolyótisztító folyadékokról van szó! A háztartási boltokban, szupermarketekben kapható szerek gyakran többet ártanak, mint használnak, hiszen vegyszerek lévén, károsíthatják a csővezetéket, természetkárosító hatásukról már nem is beszélve.
Mivel előzhetem meg a lefolyók eldugulását?
Gondolkodjunk előre és kíméljük meg magunkat a nagyobb kiadásoktól. Egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk a lefolyócsövek jó kondícióban tartásáért. Esélyt se adjunk annak, hogy elduguljon a lefolyónk!
Szódabikarbóna: 
A  jó öreg szódabikarbóna! Alig tudunk találni a lakásban olyan helyet, ahol ne tudnánk felhasználni ezt a kis csodaszert! Ruhafehérítésre, vagy vízkő ellen ugyanolyan hatásos, mint a dugulás megszüntetésében vagy megelőzésében. Bizony, már kialakult kisebb dugulásoknál is kiválóan alkalmazható a mosogatóban, a mosdókagylóban vagy akár a fürdőkádban is.
Recept:
5 evőkanál szódabikarbónát keverj el 2 liter vízben, forrald fel és azonnal öntsd az eldugult lefolyóba. Ez feloldja és kitisztítja a csövekben lévő lerakódásokat. Havonta-kéthavonta érdemes egy szódabikarbónás öblítést végezni, így esélyt sem adunk a dugulás kialakulásának. Olcsó és jó kis házipraktika.
Ecet-szódabikarbóna kombó:
A másik ház csodaszer, az ecet. S ha még párosítjuk a szódabikarbónával is, nagyon erős párost fognak alkotni a dugulás elhárítási küzdelemben. Az ecet a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszünteti és a vezetékekhez is kíméletes.
Recept:
Végy egy tölcsért és helyezd a lefolyóba. ½ pohár szódabikarbónát önts a lefolyóba, s közvetlenül rá 1 pohár ecetet. Az egyveleg elkezd majd habzani, nem kell megijedni. Amikor a habzás kezd alábbhagyni, alaposan öblítsük át a lefolyót forró vízzel. Ha ezzel megvagyunk, várjunk pűr percet és öblítsük át a lefolyót, a csöveket bőségesen hideg vízzel. Ezzel nemcsak a duguláselhárítást oldhaatjuk meg, de kiváló megelőző módszer is!
TIPP: ha nincs otthon szódabikarbóna, helyettesíthetjük sütőporral. Viszont ilyen esetben meg kell duplázni az adagot! Fél pohár szóda helyett egy egész pohár sütőport öntsünk a lefolyóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése