2013. május 30., csütörtök

Bűz és csatornaszag a lakásban


Az egyik legkellemetlenebb dolog a világon, amikor takaros kis lakunkat elárasztja a bűz és a csatornaszag, és nem találjuk az okát. Takaríthatunk naphosszat, a szag mégsem szűnik meg. De mi okozza ezt a kellemetlen bűzt?
Gyakran az egyik legegyszerűbb ok áll a háttérben: elkoszolódott a szuez szifon. A szuez szifon tisztításáról egy másik bejegyzésben lesz szó. Ilyenkor tisztítsuk ki a szifont és meg is oldódott a probléma. Sajnos, sokszor nem ennyire egyszerű a helyzet. Nem kell feltétlenül dugulásra gyanakodnunk, okozhatja a csatornaszagot a bűzelzáró hiánya, a légbeszívó szelep hiánya, vagy a strang szellőző hiánya és eldugulása is.
Az is gyakran előfordul, hogy a ritkán használt szifonok egyszerűen kiszáradnak. Ezt előzzük meg azzal, hogy néha-néha átfolyatunk egy kis vizet a ritkán használt vizesblokkos helyiségekben is a szifonokon.
Légbeszívó szelep
Ez az olcsó kis szerkezet nagyon nagy jelentőséggel bír, ne kicsinyeljük le. Feladata a lefolyóvezetékben keletkező vákuum kiegyenlítése. Amikor nagy mennyiségű vizet eresztünk le, vagy akár lehúzzuk a WC
Légbeszívó szelep rovarhálóval
tartályt, a nagy tömegű víz vákuumot hoz létre és ez kiszívja a bűzelzárókból a vizet. Sajnos manapság, akár még az új építésű ingatlanok esetén is, gyakran kispórolják a szelep beépítését, de megéri utólag is beszereltetni. Addig is, ha a légbeszívó szelep hiánya miatt tűnik el a víz a szifonokból, a padlóösszefolyókból, nyugodtan pótoljuk, öntsük bele 1-2 pohár vizet. A szag rögtön mérséklődni fog. És mihamarabb pótoljuk a hiányzó légbeszívó szelepeket vagy strang szellőzőt. Mindenképpen hívjunk szakembert, mert nem mindegy, hová helyezzük el, pl. ejtő vezetékek esetén az utolsó lefolyóág felett kell elhelyezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése