2013. május 24., péntek

Csőgörény

Napok óta készülök megírni ezt a bejegyzést, de ahányszor csak eszembe jut a csőgörény szó, azonnal a főnököm képe jelenik meg lelki szemeim előtt…. No nem mintha össze lehetne a kettőt hasonlítani, ugyanis a csőgörény egy HASZNOS eszköz, PROBLÉMÁT OLD MEG, míg a főnököm csak mások vérét szívja és problémákat generál… A csőgörénnyel dugulást lehet elhárítani, míg a főnököm csak megakasztja a jól folyó ügyeket…. Úgyhogy nem is értem, miért ragadok le itt, inkább erőt veszek magamon és belekezdek a postba.

Bár, ami azt illeti, megint elkalandoztam… Eszembe jutott Poirot felügyelő kedves mondása, miszerint: „Egy 
Karcher csőgörény
csatornapatkány még öltönyben is csatornapatkány marad”. Milyen igaz…. Hát Poirot idejében az angolok érdekes módon próbálták a csatornából a dugulást elhárítani. Ismervén a patkányok viselkedési szokásait, beengedték őket a csatornába és tüzet gyújtottak mögöttük. Mivel a patkány fél a tűztől, nem maradt más választása, mint átrágni magát a duguláson, a szabadság felé.

Természetesen, manapság az állatvédők nemigen engednének meg ilyesmit, de nem is szükséges.
 Csőgörényt szinte bárhol lehet kapni, csakhogy – és itt jön a buktató – nagyon nem mindegy, mire adjuk ki nehezen megkeresett pénzünket.
A barkácsáruházakban kapható, pár ezer Ft-os csőgörények a tipikus megtestesítői a pénzkidobásnak. Elvileg veszel egy célszerszámot, csakhogy a célszerszám nem tudja a célt megvalósítani. Azt gondolnád, te csináltál valamit rosszul és tényleg szükség van egy szakemberre, pedig nem, csak annyi a helyzet, hogy a szerszám nem megfelelő.

A kézi erővel forgatható, dobba szerelt spirálú típusokat már tudom ajánlani, házi duguláselhárításhoz megfelelőek, viszont ezek ára 10-30 ezer Ft között mozog. Megéri rá beruházni, ugyanis ez nem fog össze-vissza kunkorodni, miközben próbáljuk megszüntetni a dugulást, ráadásul a dobból adagolva tudjuk a csőbe adagolni a spirált. Van ennek egy fúrógépre csatlakoztatható változata is, az még hatásosabb. Figyeljük oda, hogy legalább 6-10 mm vastagságú legyen, az alatt nem érdemes megvenni.
A valódi, motoros csőgörények, amelyeket a szakemberek használnak, 300 ezer Ft-tól kezdődnek, ezekkel lehet a legjobb eredményeket elérni, viszont egy háztartás ezt nem engedheti meg magának. Ezek végeredményben ipari gépek, 10-32 mm közötti spirálátmérőkkel, többnyire rozsdatűrő, hőkezelt edzett acélból készült spirállal. Persze kölcsönözhetőek is, de igen borsos letéti díjat kell otthagyni a gépkölcsönzőben érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése